Reakcje Narodowego Banku Polskiego na zmiany stóp inflacji i wzrostu gospodarczego w czasie pandemii COVID–19 - Tomasz Grabia (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica, 2022)
Celem artykułu jest ocena polityki pieniężnej NBP w czasie pandemii koronawirusa w kontekście prawidłowej reakcji na zmiany stóp inflacji i wzrostu gospodarczego. W opracowaniu postawiono hipotezę, zgodnie z którą reakcje NBP w postaci zmian stóp procentowych w czasie pandemii były zbyt późne, wywołując wysoką galopującą inflację w pierwszych miesiącach 2022 r. Do jej weryfikacji przyjęto analizy porównawcze rzeczywistych stóp inflacji CPI i bazowej z celem inflacyjnym, a także stopy referencyjnej NBP z obliczonymi hipotetycznymi stopami procentowymi na podstawie zmodyfikowanej dla Polski reguły Taylora. Na podstawie przeprowadzonej analizy postawioną hipotezę przyjęto.