Оцінка стану фізичної підготовленості студентів – випускників педагогічних навчальних закладів - Ihor Vypasniak; Zinoviy Ostapyak; Bohdan Lisovskyi; Tetyana Mytskan; Oleh Vintonyak (Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві, 2015)
На основі теоретико-емпіричних даних оцінювали показники фізичної підготовленості студентської молоді, яка навчається у вищих навчальних закладах із педагогічною спрямованістю, визначили рівні фізичної під-готовленості. До вибіркової сукупності потрапили студенти, котрі навчаються на другому курсі в дев’яти вищих навчальних закладах, а саме 538 дівчат і 89 юнаків. Використано комплекс загальноприйнятих тестів і нормативів, які характеризують руховий та функціональний потенціали студентської молоді. Визначено окремо щодо кожної фізичної якості рівень фізичної підготовленості та інтегральну оцінку. Установлено, що фізична підготовленість студентів, зокрема дівчат, які формують більшість вибірки за результатами всіх семи обов’язкових контрольних тестів і нормативів, із найбільшим відсотковим показником відповідає низькому рівню підготовленості.