تأثیر مکمل ویتامین D بر سطح سرمی فاکتور رشد شبه انسولین 1 (IGF-1) در کودکان 5 تا 10 ساله‌ی مبتلا به کوتاهی قد ایدیوپاتیک - الهام هاشمی دهکردی; آرزو عتاری; ندا مستوفی زاده; مهین هاشمی‌پور; عطیه رشیدی (مجله دانشکده پزشکی اصفهان, 2022)
مقدمه: کوتاهی قد ایدیوپاتیک، از جمله علل شایع مراجعه به درمانگاه‌های غدد کودکان می‌باشد. با وجود سطح طبیعی هورمون رشد، سطح فاکتور رشد شبه انسولین 1 (Insulin-like growth factor 1 یا IGF-1) در برخی از این افراد پایین است که علت آن به درستی مشخص نیست. پژوهش حاضر با هدف تعیین تأثیر مکمل ویتامین D بر سطح IGF-1 در کودکان 5 تا 10 ساله‌ی مبتلا به کوتاهی قد ایدیوپاتیک انجام شد.روش‌ها: در این مطالعه‌ی کارآزمایی بالینی، 30 کودک 5 تا 10 ساله با تشخیص کوتاهی قد ایدیوپاتیک، به مدت 8 هفته تحت درمان با 50 هزار واحد مکمل ویتامین D3 قرار گرفتند و سطح سرمی ویتامین D و IGF-1 آنان قبل و پس از مداخله اندازه‌گیری و مقایسه گردید.یافته‌ها: میانگین سطح سرمی ویتامین D کودکان قبل و پس از مداخله به ترتیب 80/6 ± 03/17 و 20/9 ± 40/44 نانوگرم در میلی‌لیتر (001/0 > P) و میانگین سطح سرمی IGF-1 قبل و پس از مداخله به ترتیب 90/17 ± 50/81 و 40/37 ± 40/124 نانوگرم در میلی‌لیتر (001/0 > P) گزارش گردید. با تجویز مکمل ویتامین D، سطح IGF-1 به طور معنی‌داری افزایش یافت.نتیجه‌گیری: با برطرف شدن کمبود ویتامین D، سطح IGF-1 افزایش می‌یابد. به نظر می‌رسد در کودکان با کوتاهی قد ایدیوپاتیک، برطرف کردن کمبود ویتامین D، می‌تواند در افزایش سطح IGF-1 مؤثر باشد.