ارتباط بین فشار خون بالا و شکاف آنیونی سرم: یک مطالعه مقطعی - عباسعلی زراعتی; فاطمه ناظمیان; سید حسین مصطفی نیا; تینا زراعتی; درسا زراعتی; امین سعیدی نیا; محمد علی یعقوبی (Majallah-i Dānishkadah-i Pizishkī-i Dānishgāh-i ̒ Ulūm-i Pizishkī-i Mashhad., 2023)
مقدمهپاتوژنز فشار خون بالا هنوز به خوبی شناخته نشده است. با این حال، تولید بیشتر اسیدهای آلی و آنیون‎های اندازه گیری نشده می‎تواند شکاف آنیونی را افزایش داده و منجر به پیشرفت فشار خون شود. تحقیقات محدودی برای روشن شدن ارتباط فشار خون بالا با شکاف آنیونی انجام شده است. در این مطالعه، ارتباط بین شکاف آنیونی و فشار خون سیستولیک و دیاستولیک را بررسی کردیم.روش کاردر این مطالعه مقطعی، فشار خون هشتاد و هشت بیمار مبتلا به فشار خون بالا به روش استاندارد اندازه گیری شد و سپس با اندازه گیری سطوح سدیم، کلر و بی کربنات سرم، شکاف آنیونی محاسبه شد.نتایجمیانگین سنی بیماران 14.13 ± 68.62 سال و 53 نفر (%1.61) زن بودند. میانگین فشار خون سیستولیک و دیاستولیک (SBP و DBP) به ترتیب 87.141 و 54.83 میلی‌متر جیوه بود. میانگین شکاف آنیونی(AG)  9.18 بود. ارتباط مستقیم و معنی‌داری بین شکاف آنیونی و r=0.62)SBP (P=0.0001,، DBP p=0.01 r=0.26) ( و فشار خون متوسط ​​شریانی(MAP) (p=0.001 r=0.49)وجود داشت. تجزیه و تحلیل رگرسیون چند متغیره نشان داد که سطوح سدیم و شکاف آنیونی به طور معنی‌داری SBP، DBP و MAP را پیش‌بینی می‌کنند.نتیجه گیرییافته‎ ها نشان داد که افزایش تولید اسیدهای آلی درون زا و آنیون‎های اندازه گیری نشده، ممکن است با افزایش آنیون گپ، منجر به افزایش فشارخون شود.