ÇELİK LİFLİ BETONLARIN DARBE DİRENCİNE AGREGA MAKSİMUM BOYUTUNUN ETKİSİ - Gözde İNAN Sezer; Şemsi Yazıcı (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2008)
Bu çalısmada çelik lifli betonların darbe direncine, agrega maksimum dane boyutunun etkisi incelenmistir. Çalısmada maksimum dane boyutu 10 mm, 15 mm, 20 mm ve 25 mm olan kireç tası kökenli kırma agrega kullanılarak, 8 farklı lifsiz-çelik lifli beton üretilmistir. Üretilen lifli-lifsiz betonlarda; su/çimento oranı 0.50, çimento dozajı 400 kg/m3 olarak sabit tutulmustur. Lifli betonlarda hacimce % 1.0 oranında, narinligi 65 olan, iki ucu çengelli çelik lif kullanılmıstır. Üretilen betonlardan hazırlanan 150 mm ayrıtlı küp örnekler üzerinde, 28 günlük standart kür sonunda tek eksenli basınç, yarmada çekme ve ultra ses deneyleri yapılarak, betonların mekanik özellikleri belirlenmistir. Ayrıca, çalısma kapsamında üretilen betonların darbe testleri ACI 544.3R-93 'ce önerilen darbe deney düzenegi kullanılarak gerçeklestirilmistir. Darbe testleri için 150 mm çaplı 300 mm yükseklikli örnekler hazırlanarak 28 gün kür edildikten sonra, çapı 150 mm yüksekligi 64 mm olacak sekilde kesilerek özel diskler hazırlanmıs ve bu diskler üzerinde darbe testleri yapılmıstır. Deneylerden elde edilen sonuçlar lif varlıgı ve agrega maksimum boyutunun degisimine baglı olarak degerlendirilmistir.