OKLUZAL SPLİNTLERİN AĞIZ HİJYENİ VE DİŞ ETİ ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ - Mehmetcan Uytun; Nuran Yanıkoğlu; Oğuzhan Sari (Selcuk Dental Journal, 2022)
Amaç: Özellikle bruksizim tedavisinde kullanılan okluzal splintler hastaların ağız bakımını ve tükürüğün yıkama etkisini değiştirebilmektedir. Yaptığımız çalışmanın amacı ise, bu değişikliklerin diş ve çevre gingival dokulara etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma bruksizm şikayeti olan 50 hasta üzerinde yapılmıştır. 43 hasta takip randevularına gelmiştir. Hastanın plak kullanımına başlamadan hemen önce, plak kullanımına başladıktan sonra ise 1. ve 3. aylarda diş eti ölçümleri yapılmıştır. Çalışmada plak indeksi, gingival indeksi ve kanama indeksleri değerlendirilmiştir. Veriler IBM SPSS V23 programı ile analiz edilmişitir. Bulgular: Çalışma sonuçlarına göre plak kullanımı sonrası plak indeksinde azalma olduğu görülmüştür. Gingival indeks ve kanama indeksinde anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Çalışma sonuçları farklı dişlere göre değerlendirildiğinde ise sadece maksiller sağ birinci molar dişin plak indeksinde bir azalma görülmüştür. Diğer dişlerde plak, gingival ve kanama indekslerinde anlamlı fark bulunamamıştır. Sonuç: Okluzal splint kullanımı, oral hijyen eğitimi, klinik takipler hastanın ağız bakımında olumlu alışkanlıklar kazandırarak ağız hijyenini olumlu yönde etkilemiştir.