Oral kontraseptif kullanan kadınlarda inflamatuvar belirteçlerinin ve adezyon moleküllerinin değişimi - Mehmet ÖZSÜRMELİ; Ercan BAŞTU; Cihan COMBA; Mete SUCU; Erol ARSLAN; Selahattin MISIRLIOĞLU; Faruk ÇELİK; Şakir Ümit ZEYBEK; Ahmet BÜYÜKÖREN (Cukurova Medical Journal, 2019)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, oral kontraseptiflerin adezyon moleküllerinin serum seviyelerine olan etkisini araştırarak, sentetik östrojenlerin ateroskleroza karşı koruyucu etkisi olup olmadığı saptamaktır.Gereç ve Yöntem: Ek hastalığı bulunmayan, kontrasepsiyon amaçlı en az 3 aydır oral kontraseptif kullanan, 18-45 yaş aralığında olan hastaların serum interlökin 6 (İL-6), tümör nekrozis faktör alfa (TNF alfa), damarsal hücre yapışma molekülü 1 (VCAM-1), hücreler arası adezyon molekülü (ICAM-1), E selektin, P selektin, c reaktif protein (CRP) seviyeleri ve eritrosit sedimentasyon hızları (ESH); ek hastalığı bulunmayan, düzenli adet gören, 18-45 yaş aralığında olan sağlıklı gönüllülerle karşılaştırıldı.Bulgular: Her iki grubun VCAM-1, ICAM-1, E selektin, P selektin, TNF alfa, İL 6, ESH seviyeleri arasında anlamlı fark saptanmadı. Oral kontraseptif kullanan grupta serum CRP seviyeleri anlamlı olarak daha yüksek saptandı.Sonuç: Oral kontraseptiflerin adezyon moleküllerinin serum seviyelerini değiştirdiği gösterilemiştir. Serum crp seviyelerinin değişimleri ise karaciğer ilk geçiş etkisine bağlanmaktadır.