Accounts of events, lampoons and lies: the Madrid infosphere in 1598–1627 - Katarzyna Setkowicz (Folia Toruniensia, 2020)
Na początku XVII w. w Madrycie mamy do czynienia ze specyficznie funkcjonującą infosferą, która wpływa na kształtowanie się pierwszej opinii publicznej. Autorka opisuje zjawiska związane ze zdobywaniem, rozpowszechnianiem i komentowaniem informacji w przestrzeni miasta. Czyni to na podstawie dzieł literackich, słowników i ówcześnie spisanych kronik, a także zachowanych dokumentów życia społecznego. Artykuł w sposób przekrojowy pokazuje charakter zmian zachodzących w społeczeństwie madryckim między rokiem 1598 – wstąpieniem na tron Filipa III, a rokiem 1627, kiedy Filip IV wydał rozporządzenie zakazujące swobodnego obrotu drukami informacyjnymi, takimi jak relacje z wydarzeń, listy, kazania, etc.