Slovenska glasbena zgodovina ali "Glasbena zgodovina na Slovenskem"? Z ozirom na vlogo čeških glasbenikov v glasbeni kulturi na Slovenskem v 19. in začetku 20. stoletja - Jernej Weiss (Muzikološki Zbornik, 2009)
Delovanje čeških glasbenikov je nedvomno usodno zaznamovalo dogajanje v glasbeni kulturi na Slovenskem v 19. in začetku 20. stoletja. Ob prevladujoči vlogi čeških glasbenikov na Slovenskem se zastavlja vprašanje, ali je v obravnavanem obdobju sploh smiselno govoriti o »slovenski glasbeni zgodovini«, ali pa bi bilo upoštevajoč nadvse pomebno vlogo čeških glasbenikov na Slovenskem v obravnavanem obdobju veliko primerneje razpravljati o »glasbeni zgodovini na Slovenskem«.