MARMARA DENİZİ GÜNEY ŞELFl RODOLlT VE MERLLERlNlN (KIRMIZI ALG) FASİYES ÖZELLİKLERİ VE COĞRAFİK DAĞILIMLARI - Nevbahar ATABEY (Bulletin of the Mineral Research and Exploration, 1998)
Marmara denizi güney şelfinde güncel çökellerde kabuğumsu kırmızı alglerin oluşturduğu düzensiz kabuklu, rodolit ve mertli fasiyesler tanımlanmıştır. Rodolitler Kapıdağ yarımadası batı açığında 27-52,5 m. su derinliğinde bulunmaktadır. Çapları 1-8 cm. olup Lithothamnion corallioides Crouan ve Crouan (1867) tarafından oluşturulmuştur. Bunlar ortamsal etkenler altında değişik büyüme şekilleri gösterirler ve yüksek enerjili, bol ışıklı ve sığ sularda (0-30 m.), yumak şeklinde sarılmış, laminalı yapıda, yumrular şeklinde olabilirler. Meriler de Lithothamnion corallioides tarafından meydana getirilmiştir. Meriler, Kapıdağ yarımadası ile Bozburun yarımadası 27-52,5 m. su derinliğinde serbest, açık dallı, küresel, oval ve merceksel şeklinde bulunurlar. Phymatolithon calcareum Adey ve McKibbin (1970) diğer kabuğumsu kırmızı alg türüdür. Kayaç parçalarını, çakıl, mercan parçalarını ince kabuklar halinde kaplayarak düzensiz kabuklar oluşturmuştur. Bu rodolit ve meriii çökellerde, rodolitli-kumlu ve büyük çakıllı, merlli-kumlu ve iri çakıllı ve kavkılı, kumlu fasiyesler tanımlanmıştır. Bu fasiyeslerin dışında bryozoa ve serpulitierin oluşturduğu iki fasiyes daha belirlenmişin Güney Marmara denizi şelfinde kabuğumsu kımızı algler ve bunların ortamsal koşullara bağlı çökelme ortamları, Kuvaterner boyunca buzullararası dönemlerde ve günümüzde Marmara denizinde Akdeniz koşullarının daha baskın olduğunu da göstermektedir.