Acil Serviste Travmatik Ölümlerin Retrospektif Değerlendirilmesi - SEMA Avcı; ENGİN DENİZ Arslan; FATİH Büyükcam (Sakarya Tıp Dergisi, 2017)
Amaç Çalışmanın amacı acil serviste ilk 24 saatte meydana gelen travmatik ölümlerin özelliklerini retrospektif olarak değerlendirmektir.Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma, retrospektif olarak 2009-2014 yılları arasında Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine travma nedeniyle başvuran, ilk 24 saat içerisinde travmaya bağlı bir nedenle ölen 214 hasta ile yapıldı. Hastaların yaş, cinsiyet, başvuru saati, başvuruda arrest olup-olmadığı ve anatomik yaralanma bölgeleri kaydedildi.Bulgular: Hastaların başvuru sırasında ortalama Glasgow Koma Skoru 5.11±4.10 ve Revize Travma Skoru 5.874±1.849 idi. Hastaların ortalama yaşı 48.9±20.1; %76’sı (n=163) erkek ve %24’ü (n=51) kadın idi. 100 hasta acil servise başvuru sırasında arrestti. %43 (92) hastanın 0-1 saat içerisinde, %17.3 (37) hastanın 1-3 saat içerisinde, %9.3 (20) hastanın 3-6 saat içerisinde, %4.2 (9) hastanın 6-12 saat içerisinde ve %1.4 (3) hastanın 12-24 saat içerisinde öldüğü tespit edildi. Acil servise başvurusunda arrest olan hastaların 71’inde baş-boyun, 52’sinde toraks, 8’inde abdomen, 14’ ünde pelvis, 58’sinde extremite yaralanması tespit edildi.Sonuç: Sonuç olarak travmatik ölümlerin en sık erkeklerde, künt travma sonucunda ve santral sinir sistemi yaralanmasıyla oluştuğu görüldü.