Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin sosyal görünüş kaygısının incelenmesi - Izzet Islamoglu (ROL Spor Bilimleri Dergisi, 2023)
Bu çalışma, öğrencilerin sosyal görünüş kaygılarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Spor Bilimleri Fakültesinde okuyan 259 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada elde edilen veriler “Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği” aracılığıyla toplanmıştır. Bağımsız gruplar için t test ve ANOVA, post hoc testlerden ise Tukey uygulanmıştır. Spor bilimler fakültesi öğrencilerinin sınıf düzeyi, bölüm, gelir durumu ve hayatlarının çoğunu geçirdiği yer durumlarına göre sosyal görünüş kaygı düzeyleri anlamlı farklılık saptanmıştır (p<0,05). Spor bilimler fakültesi öğrencilerinin cinsiyet durumuna göre sosyal görünüş kaygı düzeylerinde anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç olarak Spor bilimleri öğrencilerin genel olarak sosyal görünüş kaygılarının orta düzeyde olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin, cinsiyet değişkeninin sosyal görünüş kaygılarını etkilemediği, sınıf düzeyi, bölüm, gelir durumu ve hayatlarının çoğunu geçirdiği yer durumuna göre sosyal görünüş kaygılarını etkilediği tespit edilmiştir. Farklı üniversite ve bölümlerdeki öğrencilerinde dahil edilerek daha büyük gruplar üzerinde araştırmalar yapılması önerilmektedir.