Hipotiroidi ile ilişkili ağır hiponatremi ve rabdomyoliz - Aysun TORAMAN; Belda DURSUN; Mehmet BATMAZOĞLU (Cukurova Medical Journal, 2017)
Hiponatremi hipotiroidinin laboratuvar bulgularından biridir ve daha çok ileri yaştaki hastalarda gelişmektedir. Burada genç bir hastada hipotiroidi zemininde gelişen ciddi bir hiponatremi ve rabdomyoliz olgusu sunulmuştur. Ondokuz yaşında kadın hasta acil servise bilinç kaybı yakınmasıyla başvurdu. Hastada bilinç bulanıklığının da eşlik ettiği akut hiponatremi olması nedeniyle hipertonik salin infüzyonu uygulandı. Tedavi sonrası bilinci düzeldi, serum sodyumu normal değerlere yükseldi. Tekrarlayan hiponatremisi olması nedeniyle ileri tetkikleri yapıldı. Hastaya hashimato tiroiditi tanısı kondu. Hiponatremi levotroksin tedavisiyle geriledi ve serum sodyumu normal aralıkta seyretti. Tiroid hormonu replasman tedavisiyle rabdomyoliz ile uyumlu parametreler de hızlı bir şekilde geriledi. Hiponatremi ve rabdomyolizle gelen hastalarda hipotiroidizm mutlaka akla gelmelidir.