Методика нечіткого оцінювання інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності службових осіб основного командного пункту оперативно тактичного угруповання військ в оборонній операції - Алєйников І.В. (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України, 2019)
В даний час активно розвиваються програмні системи підтримки вибору рішень. Серед факторів, які стимулюють розвиток цього класу програмних систем, можна відмітити підвищення ролі їх використання для вирішення слабо структурованих і важко формалізованих завдань в умовах невизначеності, неточнос-ті, неповноти і неузгодженості вихідних даних, необхідність врахування різноякісних параметрів, що змі-нюються динамічно. В ході проведеного в дослідженні аналізу інформаційно-аналітичного забезпечення встановлено, що вони мають ряд суттєвих недоліків, а саме: складність формування багаторівневої стру-ктури оцінювання; відсутність врахування сумісності нерівномірно значних показників; відсутність мож-ливості спільного виконання прямої і зворотної задач оцінювання за підтримки вибору найкращих рішень. Наукова новизна запропонованої методики полягає в тому, що запропоновано нечіткі оціночні моделі, що входять до складу запропонованої методики, для створення програмних засобів підтримки вибору рішень, враховують ієрархічну структуру, взаємну сумісність і різну значимість оцінюваних показників.