Örgütsel Affetme Eğiliminin Örgütsel Sağlık Algısına Etkisi: Sağlık Çalışanları Üzerinde Bir Araştırma - Mustafa Altıntaş (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2022)
Bu çalışmanın amacı örgütsel affetme eğilimi ve örgütsel sağlık ilişkisi ve örgütsel affetme eğiliminin örgütsel sağlık üzerindeki etkisinin belirlenmesidir. Alanyazın incelendiğinde iki kavram arasında yapılan çalışmaya rastlanmamıştır. Bu açıdan araştırmanın özgün bir çalışma niteliği taşımakta ve örgütsel davranış alanına katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Tanımlayıcı nitelikte olan bu çalışma, Yozgat Bozok Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan sağlık çalışanları üzerinde 2021 yılında gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak anket tekniğinden yararlanılan çalışmada, Karaman Kepenekci ve Nayir (2015) tarafından geliştirilen Örgütsel Affedicilik Ölçeği ve Rosen ve Berger (1992) tarafından geliştirilen, Emhan (1995) tarafından Türkçe’ye uyarlanan Örgütsel Sağlık Ölçeği kullanılmıştır. Örgütsel Sağlık Ölçeğine Altıntaş (2019) tarafından geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılmıştır. Araştırmada basit tesadüfi örneklem yöntemi seçilmiş olup, çalışmaya katılmayı kabul eden 307 sağlık çalışanı ile online platformlar üzerinden veriler toplanmıştır. Toplanan verilerin analizi SPSS 22.00 paket programı aracılığı ile analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre örgütsel affetme ile örgütsel sağlık ve alt boyutları arasında pozitif yönlü ilişkilerin olduğu tespit edilmiştir. Bir diğer yandan örgütsel affetmenin örgütsel sağlık üzerinde pozitif etkisinin olduğu görülmüştür. Araştırmadan elde edilen sonuçlar ışığında kurum ve kuruluşlar açısından metafor bir kavram olan örgütsel sağlığı geliştirmeleri için örgütsel affetmenin varlığını benimsemeleri gerekliliği vurgulanmış ve gelecekte yapılacak çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.