Соціальні підстави кримінальної відповідальності за порушення встановлених правил обігу наркотичних засобів - A. Lohvin (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право, 2022)
Поширення наркоманії є загрозою як громадському порядку, і громадському здоров'ю. Особи, які перебувають у стані наркотичного сп'яніння, можуть становити небезпеку для себе та для інших людей,тому ж вплив деяких наркотичних речовин на організм призводить до залежності і навіть до смерті. Держава покликана захистити свою населення від поширення цього явища. Одним із способів досягнення цієї мети є кримінально-правовий захист правовідносин, визначених державою як можливі та бажані. Якщо особа вчиняє діяння, що спотворює такі правовідносини, то держава, захищаючи правомірну модель поведінки, що в імперативному порядку дає кримінально-правову оцінку діям цієї особи.