DIE STRYD TEEN DIE VOORPOSTE: 1-2 FEBRUARIE 1941 - L. Du Plessis (Scientia Militaria, 2012)
Suid-Afrikaanse magte na Oos-Afrika Suid-Afrika loods sy eerste offensief in die Tweede Wêreldoorlog, wat hy as bondgenoot van Brittanje en vyand van Duitsland en Italië binnetree, teen die Italiaanse ryk in Oos- Afrika. Om die vyand daar aan te pak, word die Suid-Afrikaanse Brigades 1, 2 en 5 vir voltydse oorlogsdiens gemobiliseer, en na 'n kort intensiewe opleiding na Oos-Afrika verskeep, onder bevel van brig-genl G. E. Brink, DSO,' wat met sy in Suid-Afrika saamgestelde hoofkwartier van 1 Suid-Afrikaanse Divisie, in November 1940 noordwaarts beweeg. Tot op hierdie oomblik moes slegs twee Britse divisies, naam/ik die Afrikadivisies 11 en 12, 'n front van 750 myI beskerm teen die moontlike militere ambisie van die Italianers, wat stewig in die saa/ sit in hul kolonie Abessinie. Trouens. Die Ita/ianers het hul getalsoorwig nuttig gebruik deur Brits-Somali/and te oorrompel, aan die grens van Kenia Brits-Moyale te beset, en selfs sestig myI na Buna deur te druk.