Agroekološke značajke područja melioracijskog kanala za navodnjavanje Biđ-bosutskog polja - Ivan Mustać; Dragutin Petošić; Helena Bakić Begić; Gabrijel Ondrašek; Magdalena Zrakić Sušac; Jelena Gadže (Glasnik Zaštite Bilja, 2023)
Osnovne agroekološke značajke (geografske, klimatske, hidrografske, hidropedološke i poljoprivredne) opisane u ovom radu promatrane su na području dovodnog Melioracijskog kanala za navodnjavanje Biđbosutskog polja (DMKBBP). Prikazani pokazatelji dobrim se dijelom temelje na istraživanjima vezanim u sklopu višegodišnjeg (2000.-2022.) projekta, odnosno monitoringa „Vodnog režima poljoprivrednih tala i kakvoće vode na području DMKBBP“, kojeg provodi Agronomski fakultet u Zagrebu. U okviru navedenih praćenja uočene su zanimljive promjene koje valja posebno naglasiti. Primjetno je značajno klimatsko „zasušivanje“ prvenstveno povezano s trendom povišenja srednjih, a posebice maksimalnih temperatura zraka. Također, uočen je trend značajnog povećanja nedostatka (manjka) vode u tlu. Zamjetno je i opadanje srednjih i maksimalnih vrijednosti vodostaja, posebice rijeka Save, Biđa i Bosuta. Temeljni načini vlaženja tala, posebice hipoglejni i humoglejni, osjetno su narušeni zbog značajnog sniženja razine podzemne vode u tlu. U sklopu tradicionalnog uzgoja poljoprivrednih kultura (suho ratarenje) primjetni su ozbiljni problemi zbog nedostatne količine vode (vlage) u tlu. Shodno navedenom, može se zaključiti da je potreba za navodnjavanjem uzgajanih kultura žurna i neizbježna ukoliko želimo stabilnu i ekonomski opravdanu biljnu proizvodnju.