HALKLA İLİŞKİLER FİLMLERİ VE HALKLA İLİŞKİLER FİLMLERİNDE ÖNCÜLER: ABD VE ALMANYA ÖRNEĞİ - Mine DEMİRTAŞ (İstanbul Aydın Üniversitesi Dergisi, 2013)
Görüntü ile sesin bir birleşimi olan filmler, en etkili iletişim araçlarından olmaları nedeni ile halkla ilişkiler alanında çok sık yararlanılan kitle haberleşme aracıdır. Kuruluşların tanıtımlarında, düşüncelerin kamuoyuna aktarılmasında, halkın bazı konularda eğitilip bilinçlendirilmesinde ve kamuoyu oluşumunda filmlerin çok önemli bir potansiyel olduğu görülmektedir. Filmleri diğer araçlardan üstün kılan bir başka özelliği de izlenmeleri süresince belli bir zamanı kapsamaları ve mesajlarını iletmede yeterli olanağa sahip olmalarıdır. Halkla ilişkiler filmleri, sahip oldukları birtakım özellikler nedeniyle sinema ve reklam filmlerinden farklıdır. Kamu yada özel kuruluşlar için yapılan tanıtım filmleri, çalışanların, öğrencilerin, ve halkın eğitiminde kullanılan eğitim filmleri, halkı çeşitli konularda bilgilendirmek amacıyla yapılan sosyal içerikli filmler, belgesel filmlere yapılan sponsorluklar halkla ilişkiler filmleri olarak tanımlanmaktadır. Çalışmamızda bu tür filmler, özellikleri, avantajları ve çeşitleri bakımından incelenmiş, Amerika ve Almanya'da bu konuda yapılan ilk çalışmalar, konuya ilişkin kaynakların taranması sureti ile bilimsel literatür taraması yöntemi uygulanarak araştırılmıştır.