Когнитивно функциониране в средната възраст - Kostadin Chompalov; K. Bahchevanov; P. Atanassova (Българска неврология, 2020)
Цел: Целта на изследването е да се установи влиянието на някои съдови рискови фактори (СРФ) върху когнитивното функциониране при клинично здрави индивиди в средна възраст и да се оцени разликата в резултатите от когнитивни тестове (CANTAB) в зависимост от наличието/отсъствието на асимптомни находки за мозъчносъдова болест (МСБ) от доплерова сонография на мозъчни съдове (ДСГ) и магнитнорезонансна томография на мозъка (МРТ). Контингент и мeтоди: В проучването са включени по избрани критерии 98 здрави възрастни между 45 и 55 год. с нормално ежедневно функциониране. След неврологичен преглед, кръвни изследвания, ДСГ и МРТ, участниците бяха тествани с компютърната невропсихологична батерия CANTAB. От нея са използвани субтестовете SWM, SOC и IED. С цел установяване на асоциации между СРФ и показателите от CANTAB се приложи множествен линеен регресионен анализ. Резултати: Ние установихме: 1) значимо негативно влияние на наличните СРФ върху няколко показателя, оценяващи представянето в субтестовете SOC и SWM, както и върху общия резултат от CANTAB; 2) участниците без абнормни находки от ДСГ показват по-добър резултат от тези с находки от ДСГ по отношение на един показател от субтест SOС; тези без асимптомни мозъчни инфаркти (АМИ) се справят по-добре по други три показателя от субтестове SOC и SWM от групата изследвани с МРТ. заключение: При индивиди на средна възраст с нормално ежедневно функциониране, настоящото проучване установи влошена успеваемост при изследване с CANTAB в зависимост от наличието на СРФ. Следователно при изследваните съществува риск от възникване на ранни когнитивни нарушения (КН), които предполагат по-късно развитие на по-тежки демент ни състояния. Отчетените и анализирани показатели от субтестовете SOC и SWM на CANTAB „посочват“ наличие на асимптомни находки за МСБ от изследване с ДСГ и МРТ на главен мозък. Тяхната предиктивна способност подчертава значимостта на невропсихологичните методи за скрининг на ранното когнитивно увреждане в средна възраст и необходимоста от контролирана профилактика на СРФ.