Kur’ân’da Te’kid Üslupları ve Çeşitleri - Mehmet Altın (Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2017)
Te’kid, tüm dillerde olduğu gibi Arap dilinde de çok önemli bir üslup olup bu üslupla muhatabın zihnine ve gönlüne hitap edilen şeyi iyice yerleştirmek, zihnindeki kuşku ve şüpheleri ortadan kaldırmak gibi hususlar hedeflenir. Özellikle muhatap, ikna olmayan hatta reddeden birisi ise ikna derecesine göre sözün pekiştirilmesi gerekir.Arapça olarak inen Kur’ân-ı Kerim incelendiğinde, insan üzerinde etki gücü fazla olan te’kid üslubunu sıkça kullandığı görülecektir. Kur’ân’daki te’kid; Allah’ın kudretinin mükemmelliğine ve yaratıcılığının eşsizliğine dikkat çekmek, dinleyiciyi tefekkür ve düşünmeye sevk etmek, sevap kazanmaya teşvik etmek ve azabtan da sakındırmak gibi birçok amaca hizmet etmektedir. Bu çalışmada, Kur’ân’da çokça bulunan ve çeşitlilik arz eden te’kid üsluplarının araştırılması hedeflenmektedir.