Zmiany rozmieszczenia funkcji kontrolno – zarządczych na świecie w latach 2006-2018 - Piotr Raźniak; Anna Winiarczyk-Raźniak; Sławomir Dorocki; György Csomós (Prace Komisji Geografii Przemysłu Polskiego Towarzystwa Geograficznego, 2022)
Celem artykułu jest odpowiedź na pytanie, czy przychody i funkcje kontrolno-zarządcze miast i wybranych państw i regionów funkcje te są wynikiem wzrostu firm już działających w danym mieście lub kraju, czy też przeniesienia siedziby ich zarządu. Określono również poziom zmian przychodów miast i wybranych regionów świata oraz ich funkcji kontrolno-zarządczych, które ukazują aktualną siłę miast i krajów w globalnej gospodarce. W tym celu przeanalizowano ich przychody i obliczono wskaźnik funkcji kontrolno-zarządczych bazujący na przychodach ze sprzedaży, zyskach, wartości rynkowej i wartości środków trwałych korporacji notowanych na liście Forbes Global 2000. Zauważono, iż spada znaczenie najsilniejszych dotychczas miast, takich jak Nowy Jork i Londyn, na rzecz Pekinu, który pełni obecnie najważniejsze funkcje kontrolno-zarządcze w światowej gospodarce. Również firmy chińskie najszybciej rozwijają się, deklasując japońskie, jednakże zmiany lokalizacji siedzib zarządów nie mają większego wpływu na funkcje kontrolno-zarządcze poszczególnych miast i państw. Biorąc pod uwagę, że w ostatnich latach zwiększyła się zarówno liczba jak i przychody firm, które zmieniły siedzibę zarządu, miasta mogą podjąć działania w kierunku zachęcenia największych korporacji do przeniesienia siedzib zarządów właśnie do nich.