Hüsnü Hamid Sayman’ın Muallimler Mecmuası’ndaki Yazıları - Safiye Yılmaz Erten (Osmanli Bilimi Arastirmalari, 2020)
Hüsnü Hamid Sayman (1890-1975) bir Türk matematikçisidir. İstanbul ve Diyarbakır’da çeşitli liselerde matematik öğretmenliği ve Darülfünun Fen Fakültesi’nde matematik hocalığı yapmıştır. Birçok idari görevde bulunmuş, özellikle 1924-1930 yılları arasında Darülfünun Fen Fakültesi Reisliği (Dekanlığı) yapmıştır. 1933 Üniversite Reformu ile üniversiteden uzaklaştırılmıştır. Liselerdeki ve üniversitedeki görevleri sırasında matematik ve fizik üzerine eserler yazmış, bilim ve eğitim hayatımıza katkıda bulunmuştur. Makalelerinin büyük kısmı Darülfünun Fen Fakültesi Mecmuası’nda yayınlanmıştır. Muallimler Mecmuası’nda da yayınlanmış dört makalesi bulunmaktadır. Bu dergi, dergicilik faaliyetlerinin hız kazandığı ve ülke geneline yaygınlaştığı, Osmanlının son, Cumhuriyet’in ilk yıllarında yayınlanmış olan bir eğitim dergisidir. Bu çalışmada Hüsnü Hamid’in Muallimler Mecmuası’nda yayınlanan makaleleri incelenmiş ve değerlendirilmiştir Anılan dört yazısından ikisi matematik eğitimi, biri matematik tarihi hakkında olup, diğeri ise bir kitap tanıtımıdır. Hüsnü Hamid’in, Muallimler Mecmuası’ndaki yazıları popüler bilim yazıları tarzındadır. Matematik tarihine orijinal katkı yaptığı söylenemez ise de, Hüsnü Hamid, hocası Salih Zeki’nin izinden giderek matematik tarihi ile de ilgilenmiştir.