Bedrijfscombinaties en transacties met minderheidsaandeelhouders - Ronald De Feijter; L. G. Van Der Tas (MAB, 2011)
In deze bijdrage wordt verslag gedaan van een onderzoek naar de consequenties van de gewijzigde IFRS-regelgeving op het terrein van bedrijfscombinaties, transacties met belangen van derden in dochtermaatschappijen en verkopen van dochtermaatschappijen. Geconcludeerd wordt dat de wijze waarop bedrijfscombinaties en de resulterende goodwill worden verwerkt meer consistent is dan onder de oude IFRS 3, maar dat de toelichting op deze, naar hun aard zeer grote individuele transacties, in een groot aantal gevallen te wensen overlaat. Met name is er ruimte voor verbetering inzake de informatieverschaffing over de omvang en samenstelling van de vergoeding voor de overname, de omvang van en de factoren die ten grondslag liggen aan de (negatieve) goodwill, alsmede over de toegepaste waarderingsmethode voor belangen van derden in dochtermaatschappijen.