УПРАВЛІННЯ РИЗИКОМ В ІНВЕСТИЦІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - Інна Яцкевич (Економіка та суспільство, 2023)
Стаття присвячена актуальним питанням з управління ризиком в інвестиційній діяльності підприємства. У роботі відокремлено важливість управління ризиками на підприємстві у інноваційній діяльності. Відзначено, що система управління на підприємстві повинна будуватися при реалізації трьох взаємопов'язаних підходів (процесного, системного та ситуаційного), які сприяють формуванню «дерева цілей». Зазначено, що ефективна інноваційна політика можлива за рахунок узгодженості між оптимальним рівнем прибутковості і ризику. Визначено важливість управління ризик-системою та систематизовано вісім етапів управління. Управління ризиком в інвестиційній діяльності підприємства повинне будуватись на принципах допустимості та прийнятності, цього можливо досягнути за допомогою GARP. Обґрунтовано, що комплекс методик оптимізації ризиків вже на стадії аналізу і оцінки, вдосконалюється механізм управління ризиками з позиції формування значущих факторів ризик-системи.