Tid för abduktion: Erfarenhetens bärkraft i forskning och utbildning för framtiden - Jutta Balldin (Forskning og Forandring, 2023)
Syftet med artikeln är att med stöd i Charles S. Peirces kontinuerliga logik argumentera för en pedagogik som avser att verifiera och i större utsträckning göra bruk av erfarenhet i kunskapsbildningsprocesser. Därutöver vill jag med Peirces hjälp slå ett slag för abduktion som en metod vilken särskilt uppmärksammar skillnader mellan kunskaper och kvaliteter och verkar för en mer pluralistisk och samtidigt gemensam kunskapsbildning. En abduktiv tidsattityd motverkar idén om absolut kunskap och påminner om vår tendens att ignorera det vi av erfarenhet vet och eventuellt också tvekar om. Med Peirces logik är tvekan inför kunskap men tillit till det vi vet istället grunden för ny kunskapsbildning och i en generell mening också världens fortgång. För att ytterligare belysa abduktionens pedagogiska förtjänster beskriver jag hur ett kombinerat forsknings- och utbildningsprojekt i högre utbildning växer fram och tar form i enlighet med metodens tidsenligt successiv a slutledningsprocess. Det pågående projektets uppkomst och process följer abduktionens tre överlappande faser från dåtidens erfarenhet, över nuets reaktion, mot framtidens obestämda men möjliga handlingar.