ARMONIZAREA MODULUI DE DETERMINARE, DECLARARE ȘI PLATĂ A TAXEI PE VALOAREA ADĂUGATĂ ÎN REPUBLICA MOLDOVA ÎN RAPORT CU EXPERIENȚA ALTOR ȚĂRI EUROPENE - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Umanistice, 2021)
Impozitele indirecte au dobândit un caracter actual datorită multitudinii de modificări legate de determinarea, decla- rarea și plata acestora. Cercetarea efectuată are ca obiectiv examinarea modului de determinare, declarare și plată a taxei pe valoarea adăugată în unele țări europene în comparație cu situația legislativă și practica din Republica Moldova. În rezultatul analizei sistemului TVA din mai multe țări, autorii propun implementarea unor avantaje în cadrul fiscal al Republicii Moldova. Ca scop principal al modificărilor propuse se urmărește micșorarea poverii fiscale a entităților eco- nomice, fără a influența fluxurile de impozite ale statului. Cuvinte-cheie: impozite indirecte, taxă pe valoarea adăugată, cotă TVA, perioadă fiscală, declarația privind TVA.