ЖОҒАРЫ ОҚУ ОРНЫ БІЛІМГЕРЛЕРІН ПСИХОЛОГИЯЛЫҚ ҚОЛДАУ МƏСЕЛЕСІ - I. A. Abeuova (Хабаршы. Психология және социология сериясы, 2010)
Психология ғылымында психологиялық  қолдау  феномені  тек  кейінгі  кездер-  де ғана игеріле бастады (А.Г.  Асмолов,  О.С.  Газман,  И.Б.  Котова,  К.  Роджерс,  Е.Н. Шиянов, т.б.). Психологиялық жəне əлеуметтік əдебиеттерді талдаудың нəтижесінде қолдаудың бірнеше түрлерін бөліп қарастыруға  болады:  педагогика-  лық қолдау, əлеуметтік қолдау, отбасылық, ерлі-зайыптылық. Білім берудің гуманистік парадигмасына сəйкес, ресей зерттеушілерінде қолдау мəселесі – педагогикалық қолдаудың теориясы мен практикасында қарастырылған (Е.В. Абаева, В.П. Бедерханова, О.С. Газман, И.Д. Фрумин, т.б.). Бұл жағдайда педагогикалық қолдау, превентивті жəне оперативті көмек көрсетуге бағытталған білім беру процесінің іс-əрекеті, деп түсініледі. Оның психологиялық аспектісі, өмірлік өзіндік айқындалуға қатыстырылу, дағдарыстық ситуацияларда таңдау жасауға дайындау, дамуға жəне өзін “ашуға” кедергі жасайтын субьективті барьерлерді алып тастау, психологиялық денсаулықты нығайту, жəне де нақты психологиялық зақымдаушы ситуацияларда көмек көрсету (О.С. Газман, И.Б. Котова, Е.Н. Шиянов).