LATENTNA STRUKTURA PARAMETARA SITUACIONE EFIKASNOSTI KOD HRVATSKIH VRHUNSKIH KOŠARKAŠA SENIORA - Maja Adžija; Igor Jukić; Joško Sindik (SportLogia, 2012)
Cilj istraživanja bio je utvrditi strukturu dimenzija koje se temelje na različitim standardnim parametrima situacione efikasnosti hrvatskih vrhunskih košarkaša. Otkrivanje strukture i odnosa latentnih dimenzija u situacionoj uspješnosti u košarci bi moglo pridonijeti boljem razumijevanju ukupne situacione efikasnosti košarkaša. Analizirano je dvanaest standardnih, te sedam izvedenih parametara situacione efikasnosti u namjernom uzorku košarkaša devet seniorskih timova iz A-1 Hrvatske košarkaške lige u prvenstvu 2006/2007. Analizom glavnih komponenti kod standardnih parametara situacione efikasnosti utvrdili smo postojanje tri glavne komponente, koje sve zajedno tumače preko 76 % ukupne varijanse prostora standardnih parametara situacione efikasnosti. Univarijatne korelacije i analiza glavnih komponenti pokazuju da je i većina standardnih i većina izvedenih parametara situacione efikasnosti međusobno statistički značajno povezana.