Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmelerinde Sözleşme Risk Analizi Yaklaşımları - Latif Onur Uğur; Umut Naci Baykan; Ayşe Güneş (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2017)
Kat karşılığıinşaat yapımı günümüz inşaat sektöründe oldukça yaygındır. Müteahhit ve arsasahibi arasında imzalanan kat karşılığı inşaat sözleşmesi ile tarafların yükümlülüklerive hakları belirtilir. Bu çalışmada üç adet kat karşılığı inşaat sözleşmesinin;sözleşmesorumluluklarında risklerin dağılımı, risk grupları ve önem derecelerininbelirlenmesi ve İngiliz LocalGovernment Task Force-Standart İnşaat Sözleşmeleri Klavuzu: Sözleşme AnahtarÖzellikleri ve Bileşenleri Tabloları kullanılarak risk analizleri yapılmıştır. Taraflarınsorumluluğunda olan işler ile bunları gerçekleştirememeleri durumunda ortayaçıkacak riskler tespit edilmiştir. Yapılan risk analizleri sonucundamüteahhitin arsa sahibine nazaran daha çok sorumluluğu olduğu vesorumluluklarını yerine getirememesi durumunda daha çok risk altında olduğusaptanmıştır. Bundan dolayı müteahhitlik yapacak olan firmanın bir projeninsorumluluğunu yüklenmeden önce işin sözleşmesinin risk analizlerini yaparakortaya çıkan sonuçlara göre karar vermesi daha doğru olacaktır.