Izdelava zemljiškokatastrskega načrta ; Land cadastre plan making - Edvard Mivšek; Franc Ravnihar; Helena Žnidaršič (Geodetski Vestnik, 2012)
Zemljiškokatastrski prikaz (ZKP) je grafični prikaz vseh parcel in parcelnih številk v Sloveniji. Po opredelitvi je to slika oblike in medsebojne lege parcel. Položajna natančnost ZKP je zelo različna in je na nekaterih območjih celo zelo slaba. Težave s položajno natančnostjo odpravlja zemljiškokatastrski načrt (ZKN), ki je izdelan na podlagi kakovostnih podatkov, pridobljenih v postopkih vzdrževanja zemljiškega katastra. V prispevku so predstavljeni viri podatkov za izdelavo ZKN, metoda izdelave ZKN za posamezne tipe podatkovnih virov, kakovost izdelka, zagotovljen način vzdrževanja ZKN, praktična dostopnost in možnost širše uporabe ZKN ; The Land Cadastre Representation (ZKP) is a graphic representation of all parcels and parcel numbers in Slovenia. By definition, this is the image of the shape and position of the parcels. The positional precision of the ZKP is highly variable, in some areas even very poor. The Land Cadastre Plan (ZKN) is made on the basis of high quality data obtained in the processes of maintaining the land cadastre and solves the problems with positional precision. This paper presents the data sources that produce the ZKN, the ZKN's method for producing various types of data sources, the quality of the product, the way of maintaining the ZKN, as well as the practical accessibility and possibility of wider use of the ZKN.