B.P. HASDEU, TEORETICIAN LITERAR - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Umanistice, 2012)
Precursor strălucit în multiple domenii, B.P. Hasdeu abordează şi probleme de teorie literară, pe care, dacă nu le expune exhaustiv în studii de amploare, le exprimă într-o serie de articole-program, cele mai importante fiind: Literatura, Apropos de scrierea domnului C.Negruzzi, Mişcarea literelor în Eşi ş.a. Originale sunt consideraţiile sale despre imaginea artistică şi despre activitatea imaginativă a fiinţei umane, în general, şi a creatorului, în particular, dacă e să ţinem cont, în special, de perioada în care au fost enunţate. La unele concluzii B.P. Hasdeu ajunge pe calea analizelor concrete, pe când altele sunt rodul lecturilor sale, certificare directă a formaţiei sale, a culturii sale solide. Subtile, perspicace sunt şi observaţiile sale ce se referă la limbaj. În opinia lui B.P. Hasdeu, limbajul plăsmuit de scriitor trebuie să se remarce prin originalitate şi expresivitate. Mai sunt puse în discuţie şi alte teorii, printre care dubla intenţie a limbajului, arbitrarietatea semnului lingvistic, simbolismul fonetic, motivarea limbajului etc. Cuvinte-cheie: teorie literară, critică literară, articole-program, tratat de poetică, idee poetică, efect poetic, imagine artistică, emotivitate estetică, plasticitate, sensibilitate, plurivalenţă, dubla intenţie a limbajului, arbitrarietatea semnului lingvistic, simbolism fonetic.