Kurumsal Kuram Penceresinden Halkla İlişkiler: Nestle ve Palm Yağı Krizi - hasan fürkan çubukçuoğlu (İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, 2017)
Yönetim bilimleri literatüründe özellikle sistem yaklaşımının ardından kendisine yer bulan kurumsal kuram; örgütlerin çevreleri ile iletişim içerisinde olduğunu, kurumsal çevrelerinden gelen talep, istek ve baskılara göre yapılarını ve uygulamalarını değiştirdiğini ileri sürmektedir. Örgütler meşruiyetini elde etmek için gerektiğinde çıkarlarına tezat eylemleri dahi hayata geçirebilmektedir. Böylece kurumsal çevrelerince kabul gören örgütler nihayetinde çevrelerindeki diğer aktörlerle eşbiçimliliğe girmektedir. Bu kapsamda halkla ilişkilerin tanıma, tanıtma, kriz yönetimi ve kurumsal sosyal sorumluluk gibi uygulama alanları kurumsal kuram penceresinden değerlendirilebilir. Çalışmada Nestle’nin 2010 yılında yaşadığı palm yağı krizi üzerinden kurumsal kuram bakış açısıyla halkla ilişkiler uygulamaları kavramsal ve niteliksel olarak incelenmiştir. Çalışma ile kurumsal kuramın halkla ilişkiler literatürüne tanıtılması hedeflenmiştir.