Přepravní smlouvy, jejich meze a řešení sporů - Martin Cempírek (Časopis pro Právní Vědu a Praxi, 2016)
V našem příspěvku se chceme věnovat problematice sporů v přepravě a aplikaci vybraných právních zásad na zasílatelskou smlouvu. Přeprava, stejně jako všechny obory lidské činnosti, má svoji historii a neustále se vyvíjí. Právní zajištění přepravy nalézáme již v římském právu. Na svou dobu moderní právní úpravu přepravněprávních vztahů nám přináší Všeobecný obchodní zákoník z roku 1863. Právní předpis se stal na základě tzv. recepční normy součástí československého právního řádu a platil až do konce roku 1950.