Kütle Aktarımının Membran Sistemlerindeki Rolü - Levent Gürel; Hanife Büyükgüngör (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2016)
Membranlar, son yıllarda oldukça popüler arıtım sistemleri arasında ön planda yer almaktadır. İçme suyu arıtımı, atıksu arıtımı ve deniz suyundan içme suyu eldesi gibi birçok alanda membranların kullanımı yaygınlaşmıştır. Özellikle membranların atıksuların arıtımı konusunda klasik sistemlere karşı olan üstünlükleri ve gün geçtikçe düşüş gösteren membran materyali maliyetleri, bu sistemlerin tercih edilebilir seçenekler arasına girmesini sağlamıştır. Membranların oldukça farklı türleri bulunmaktadır. Bunlar arasında mikrofiltrasyon (MF), ultrafiltrasyon (UF), nanofiltrasyon (NF) ve ters osmoz (RO) en fazla ilgi çeken proseslerdir. Membran proseslerde en önemli hususlardan biri, membrandan geçen ve membranda tutulan bileşen miktarlarıdır. Burada kütle aktarımı kavramı ortaya çıkmaktadır. Kütle aktarımı, arıtım sistemlerinin projelendirilmesinde ve verimlilik hesaplarının yapılmasında oldukça büyük önem taşıyan bir olaydır. Membranlarda gerçekleşen kütle aktarımının incelenmesi, yukarıda söz edilen konulara ek olarak, farklı membran tiplerinin karşılaştırılması açısından da önem taşımaktadır. Bu derleme makalesi kapsamında, membranlar ile ilgili genel bilgilere, membranların türlerine, kullanım alanlarına ve modül tasarımlarına yer verilmiş, kütle aktarımı kavramı incelenmiş ve membran arıtım sistemlerinde gerçekleşen kütle aktarımı işlemleri değerlendirilmiştir.