Yüksek Al2O3 Oranları ile Takviye Edilmiş Al-Cu-Mg Alaşımlarının Sıcak Pres Yöntemi ile Üretimi - Onur Güler; Hüseyin Can Aksa; Temel Varol; Serhatcan Berk Akçay (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2023)
Al esaslı alaşımlar havacılık, otomotiv ve savunma sanayi gibi birçok sektörde kullanılmaktadır. Düşük yoğunlukları ve yüksek özgül mukavemet özellikleri, Al ve alaşımlarını mühendislik malzemeleri olarak kullanılabilir hale getirir. Al esaslı alaşımlar seramik partiküller ile takviye edildiğinde yüksek sertlik ve mukavemete sahip yeni nesil mühendislik malzemeleri olarak kullanılabilirler. Bu çalışmada Al2O3 partikülleri Al-Cu-Mg matrisine ağırlıkça %10, %20 ve %40 oranında mekanik alaşımlama (MA) yöntemiyle takviye edilmiş ve 560 oC, 500 MPa pres koşullarında sıcak pres (SP) yöntemiyle preslenmiştir. MA işleminden sonra partikül boyutu ölçümleri, partikül boyutlarının azaldığını ortaya çıkarmıştır. Al-Cu-Mg ve Al2O3 partiküllerinin MA işlemi öncesi partikül boyutu ölçüm sonuçları sırasıyla 212,434 μm ve 89,208 μm olarak ölçülmüştür. MA işlemi sonrası partikül boyutları %10, %20 ve %40 Al2O3 takviyeli numuneler için sırasıyla 14,224 μm, 13,747 μm ve 10,885 μm olarak ölçülmüştür. %10, %20 ve %40 Al2O3 içeriği ile üretilen numunelerin sertlik değerleri sırasıyla 146,867 HV (0,5), 165,290 HV (0,5) ve 206,843 HV (0,5) olarak ölçülmüştür.