Opere Dev Tiroid Nodüllerinde Malignite Oranı ve Sitolojinin Güvenilirliği - Berna Evranos Öğmen; Birgül Genç; Şefika Burçak Polat (Ankara Medical Journal, 2019)
Amaç: Tiroid nodüllerinde operasyon kararının en önemli belirleyicisi ultrason özellikleri ile birlikte altın standart olarak kabul edilen sitolojidir. Dev nodüller sitoloji benignse takip mi edilmeli yoksa sitoloji sonucundan bağımsız olarak opere mi edilmeli henüz netleştirilmemiştir. Bu çalışmanın amacı opere olmuş dev nodüllerde malignite ve İİAB'ın yanlış negatiflik oranlarını belirlemektir. Materyal ve Metot: Bu çalışmaya Haziran 2015- Nisan 2019 tarihleri arasında ≥ 4 cm çaplı nodülü olan 675 hasta dahil edilmiştir. Bu hastaların 226 'sı opere edilmiş ve verileri retrospektif olarak incelenmiştir. Bulgular: Histopatolojik incelemede bu nodüllerin 37'si (14.40%) malign, 220’si (85.60%) benigndi. Benign ve malign nodüllerin ultrasonografik özellikleri ve nodül çapları arasında anlamlı farklılık saptanmadı. İki grup demografik özellikler açısından benzer bulunurken, TSH düzeyi malign nodüllerde daha yüksekti. Sitolojinin yanlış negatiflik oranı dev nodüller için %11.65’di. Sonuç: Sonuç olarak dev nodüllerde cerrahi kararı verirken sitoloji ve ultrason özellikleri ve bası semptomu varlığı veya kozmetik problem varlığı göz önünde bulundurulmalıdır. Sitolojide yanlış negatiflik oranı küçük nodüllerden yüksek olabilir bu nedenle takipte ultrason ve gerektiğinde tekrarlayan biyopsi yapmak gerekir. Bu bulgular rutin cerrahi önermek için yeterli değildir.