İSLAM'A GÖRE İNANCIN TOPLUMDAKi YERİ VE ROLÜ - Nevzat AŞIKOGLU (Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2000)
İnsan toplum halinde yaşayan sosyal bir varlıktır. Bu onun en önemli özelliğidir. Tarih boyunca insanlar çeşitli toplumlar oluşturmuş,]ar, kültür ve medeniyetler meydana getirmişlerdir. Aynı duygu, düşünce ve kültürü benimseyerek biraraya gelen insanlar, zaman içinde ortak bir tarihi mirasa sahip olurlar, kendilerine has bir hukuk düzeni kurarlar, belli bir dini inancı benimserler ve kendilerine mahsus bir ahlak ve değerler sistemi oluştururlar. Yine zaman içinele diğer ınsan toplumlarından farklı bir sanat ve edebiyat anlayışı geliştirirler