Поезија Васка Попе као предмет негативног критичког вредновања - Boris D. Bulatović (Filolog, 2018)
У овом чланку сагледани су генеза и видови критичких реаговања на поезију Васка Попе. У том смислу, апострофирано је да је негативан критички третман ове поезије заснован, с једне стране, на неразумевању модерног песништва, а с друге на идеолошком интерпретативном поступку и вредносним мерилима. Наглашено ванкњижевни, политички критеријуми испољени су најпре за време сукоба такозваних реалиста и модерниста током 1950-их година, а затим и у времену у којем се значајна дела српске књижевности у иностраној рецепцији актуелизују у контексту ратних догађаја из последње деценије 20. века, и то с циљем да им се – у складу са малигном представом о једностраној српској кривици у западној политичкој јавности – припише улога инспиратора националистичке политике.