Sztuka introligatorska Wiener Werkstätte jako urzeczywistnienie idei ruchu Arts and Crafts w europejskiej kulturze książki XX w. (na przykładzie kolekcji książkowej Maxa Morgensterna) - Agnieszka Łakomy-Chłosta (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2020)
Na gruncie kultury europejskiej jednym z najbardziej znanych przykładów realizacji założeń powstałego w XIX w. ruchu artystycznego Arts and Crafts są Warsztaty Wiedeńskie. Podejmowane przez związanych z Warsztatami artystów działania znacząco wpisały się w rozwój sztuki książki, a szczególnie zdobnictwa opraw. Przy ich tworzeniu powrócono do sposobów manualnych, wykorzystując zaangażowanie najlepszych rzemieślników – introligatorów czy złotników.  Ze względu na znaczący wpływ działań Warsztatów na kulturę książki w Europie i cenioną do dziś wartość artystyczną opraw ich projektu, w artykule omówiono to zagadnienie na podstawie kolekcji Maxa Morgensterna. Zarysowano historię Warsztatów Wiedeńskich, ze szczególnym uwzględnieniem pracowni introligatorskiej oraz przedstawiono życiorys M. Morgensterna, jednego z najlepszych klientów Warsztatów. Główną częścią artykułu jest jednak omówienie rozwiązań artystycznych wykorzystywanych w projektach opraw i pokazanie ich zastosowania na przykładzie omawianej kolekcji. Poruszone zostaną także zagadnienia autorstwa oraz specyfiki materiałów, po które sięgali artyści i rzemieślnicy Warsztatów Wiedeńskich.