Wsparcie dla młodzieży ukraińskiej dotkniętej wojną: Adaptacja i rozwój w polskich placówkach oświatowych - Natalia Iwaniuk; Martyna Kramer; Patrycja Szymańska; Yaryna Hrytsa (Youth in Central and Eastern Europe, 2025)
Niniejszy artykuł ma na celu wsparcie młodzieży ukraińskiej dotkniętej wojną. Przedstawiono w nim wiele aspektów związanych z młodymi Ukraińcami i ich otoczeniem dotyczących m.in.: a psychologicznego i kulturowego oferowanego przez instytucje edukacyjne, programów wsparcia oraz wpływu środowiska edukacyjnego na sukces życiowy studentów, problemów związanych z barierami językowymi i różnicami systemowymi w edukacji, w tym także w podejściu nauczycieli i rówieśników. Badaną grupą docelową byli ukraińscy studenci w wieku 18–28 lat wybrani losowo z miejsc, takich jak: Kraków, Poznań i Rzeszów. Wyboru tychże lokalizacji dokonano ze względu na ich znaczenie jako centra akademickie wspierające uchodźców. Możemy spostrzec, iż nie tylko młodzież ukraińska została dotknięta rosyjską inwazją na Ukrainie na szeroką skalę, lecz także Polacy, którzy zostali postawieni przed wyzwaniem, jakim była wszechstronna pomoc uchodźcom. W artykułach dostrzegamy, w jaki sposób nasi rodacy wspierali Ukraińców, których dotknęła wojna. Duże wsparcie młodzieży zapewniła kadra pedagogiczna oraz rówieśnicy, którzy pomagali w kompletowaniu wyprawek szkolnych i udzielali wsparcia poprzez rozmowę.