Tablični prikazi kao prilozi strukturiranosti enciklopedičkih djela - Ivan Smolčić; Zdenko Jecić; Petra Bago (Rasprave Instituta za Hrvatski Jezik i Jezikoslovlje, 2020)
Enciklopedička djela čine sintezu znanja područja koje obrađuju, nerijetko i ukupnih ljudskih dosega u vremenu u kojem nastaju. Važan dio njihova koncepta čini strukturiranost sadržaja radi lakšega pronalaženja, razumijevanja i korištenja željenom informacijom. Važan element te strukturiranosti mogu činiti unificirani tablični prikazi podataka. Ovaj rad istražuje zastupljenost, način organizacije i funkcionalnost tabličnih prikaza u nizu enciklopedičkih djela, a osobito onih za koja je utvrđeno da se koriste tabličnim prikazima kao elementima strukturiranosti. Istraživanje je provedeno na svjetskim enciklopedičkim izdanjima (Encyclopaedia Britannica, Encyclopedia Americana, Chambersʼs Encyclopaedia, World Book Encyclopedia, Brockhaus Enzyklopädie, La Grande Encyclopédie, Wikipedija) te projektima hrvatske enciklopedike (Hrvatska enciklopedija, Proleksis enciklopedija i Hrvatska tehnička enciklopedija). Sadržajnom analizom enciklopedičkih projekata utvrđeni su zastupljenost i sadržaj tabličnih prikaza te različitosti i sličnosti vrsta tih prikaza i njihova sadržaja. Također, analizirane su funkcionalnosti takva oblika strukturiranoga sadržaja u mrežnim izdanjima nekih projekata. Pokazalo se kako unificirani tablični prikazi koji prate pojedine tipske članke najviše pridonose strukturiranosti enciklopedičkih djela te otvaraju nove mogućnosti za unutarnje i vanjsko povezivanje sadržaja, razvoja ontologija i sl. Evolucija tabličnih prikaza u enciklopedičkim izdanjima, od pukih prikaza usustavljenih podataka u tradicionalnim (tiskanim) izdanjima do sastavnica elemenata strukture mrežnih izdanja, otvara nove mogućnosti u razvoju enciklopedike i dovodi do promjena u pristupu izvedbi mrežnih enciklopedičkih projekata.