Актуальні питання діяльності системи органів пробації в умовах воєнного стану - Yu.O. Levchenko (Аналітично-порівняльне правознавство, 2023)
Стаття присвячена дослідженню актуальних питань діяльності системи органів пробації в умовах воєнного стану в Україні. Розглянуто особливості реалізації завдань органів пробації на сучасному етапі, акцентовано увагу на проблемних питаннях регламентації механізму діяльності вказаного інституту нормативно-правовими та законодавчими актами. Встановлено, що на сьогоднішній час, до кінця невирішеними залишаються питання щодо застосування дистанційних форм впливу та контролю на суб’єктів пробації, а також заходи щодо запровадження та застосування мобільних додатків, які потребують подальшого вдосконалення, як на практиці так і відповідного нормативно-правового врегулювання. Незважаючи на перманентні вдосконалення у системі уповноваженого органу з питань пробації, доводиться стверджувати, що на сьогодні в Україні фактично не існує єдиної державної політики щодо протидії вчиненню кримінальних правопорушень особами, які перебувають на обліку уповноважених органів пробації на окупованих території нашої держави. Визначено, що для підвищення ефективності діяльності системи органів пробації слід також покращити діяльність щодо контролю та соціально-виховної роботи відносно суб’єктів пробації, для подальшого недопущення вчинення ними нових кримінальних правопорушень. Також потребує вирішення питання кадрового забезпечення персоналу органу пробації окремих регіонів. У зв’язку зі зміною місця проживання, збільшилась кількість суб’єктів пробації, які перебувають на обліку органів пробації в центральних і західних регіонах України, що зменшило можливість належним чином проводити пробаційну роботу через недостатньою кількість кадрів. Крім того, в сучасних умовах воєнного стану одним із завдань, яке покладається на діяльність служби пробації, є створення вдосконалено нових умов, контролю, а також обмежень та зобов’язань для осіб, які перебувають на обліку в окупованих територіях, а також покращення соціально-виховної роботи з метою забезпечення їх реінтеграції в суспільство та підвищення соціальної ефективності діяльності.