Невизначеність акустичних характеристик орієнтованих полімерів, оцінених у нерівноважному стані - Хакимов О.Ш.; Даминов А.А.; Курбанов Н.А. (Системи обробки інформації, 2018)
Описано математичні моделі вимірювання коефіцієнта загасання і швидкості поширення ультразвуку (УЗ) в рухомих щодо перетворювачів УЗ волокнах і плівках, оцінені невизначеності результатів їх вимірювань в полікапроамідному волокні. Описано імерсійні ультразвукові перетворювачі для збудження і прийому УЗ в рухомих матеріалах, розроблені авторами в трьох варіантах. Відзначено, що перетворювачі з регульованим кутом (варіанти “b” і “с”) більш ефективні в порівнянні з перетворювачами, де кут залишається незмінним (варіант “а”). З метою ефективної передачі ультразвуку від п'єзоелемента до контрольованого матеріалу, запропоновано корпус виготовляти з матеріалу з акустичним імпедансом близьким до акустичного імпедансу контрольованого матеріалу. Для використання п'єзоелемента на високих температурах (від 20 °С до 200 °С), він забезпечений спеціальним термоізоляційним кожухом і “сорочкою” з охолоджуючої імерсійної рідини.