Bilanciranje i metode procjenjivanja pri sastavljanju novčano-računovostvenih izvješća poduzetnika - Petar Proklin; Marina Proklin (Ekonomski Vjesnik, 1999)
Pri sastavljanju novčano-računovodstvenih izvješća poduzetnika, njegovo ravnateljsko (management) odabire metode bilanciranja i procjenjivanja. Svrha je novčano-računovodstvenih izvješća poduzetnika pravično (fer) prezentirati novčani položaj, novčanu, odnosno poduzetničku uspješnost i novčane tijekove. Cilj je, odnosno svrha ostvarenje u gotovo svim slučajevima kada se u pripremanju i sastavljanju - u računovodstvenom informacijskom sustavu, odnosno računovodstvu - i prezentiranju - u računovodstvenom sustavu informiranja - primjenjuju Međunarodni računovodstveno-bilančni standardi.