Математичне моделювання напруженого стану ортотропного п’єзоелектричного материалу зі сфероїдальною порожниною під внутрішнім тиском - Vitaly S. Kirilyuk; Olga I. Levchuk; Olena V. Gavrilenko; Mykhailo K. Sukach (Sistemnì Doslìdženâ ta Informacìjnì Tehnologìï, 2019)
На основі математичного моделювання досліджено напружений стан ортотропного електропружного простору зі сфероїдальною порожниною під внутрішнім тиском. Розв’язок задачі отримано за допомогою використання узагальненого на випадок ортотропного п’єзоелектричного матеріалу методу еквівалентного включення Ешелбі та інтегрального подання функції Гріна для ортотропного електропружного простору. Тестування алгоритму розв’язання задачі на частинному випадку (для трансверсально-ізотропного електропружного матеріалу зі сфероїдальною порожниною) підтверджує його ефективність. Проведено числові дослідження напруженого стану в ортотропному електропружному матеріалі з порожниною під внутрішнім тиском, виявлено характерні закономірності розподілу напружень.