De effectiviteit van de systeemgerichte aanpak in de accountantscontrole - Hans Blokdijk (MAB, 2001)
Het Audit Risk Model zoals neergelegd in de regelgeving van de IFAC, levert geen deugdelijke grondslag voor de accountantsverklaring. Dit is vooral te wijten aan het gebrek aan effectiviteit van de toetsing van de werking van de interne controle. De daartoe te verrichten werkzaamheden kunnen veel beter rechtstreeks worden gericht op de selectie van gegevensgericht te onderzoeken posten. Voorgesteld wordt het controleproces anders te structureren dan in de regelgeving is vastgelegd.