Rola i znaczenie podatków jako jednego ze źródeł dochodów budżetu państwa - Magdalena Lubaś (Finanse i Prawo Finansowe, 2019)
Obecnie nikt nie wyobraża za sobie gospodarki bez podatków. Każdy człowiek konsumuje, korzysta z rozmaitych usług, osiąga dochód z różnych źródeł, posiada nieruchomość. To właśnie te wymienione czynności, jak i szereg innych, stanowią podstawę opodatkowania, od której to pobierany jest stosowny podatek w odpowiedniej kwocie. Celem artykułu jest wskazanie znaczenia podatku w finansowaniu państwa oraz wzrostu wpływów do budżetu państwa z podatków na przestrzeni lat. Wskazano jaką część budżetu państwa stanowią podatki oraz zaprezentowano sposoby wykorzystywania przez organy państwowe i samorządowe tego rodzaju danin. W tym celu posłużono się analizą danych zastanych zaprezentowanych na stronie Ministerstwa Finansów.