ETKİN ÜCRET YÖNETİMİNİN İŞLETMEYE SAĞLAYACAĞI YARARLAR KONUSUNDA İŞGÖREN ALGILAMALARI: BİR ALAN ÇALIŞMASI - Nusret Göksu; Bülent Öz (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2008)
Küreselleşen dünyada işletmeler aşırırekabet baskısıaltında faaliyetlerine devam etmektedir. İşletmeler için motivasyonu ve işletmeye bağlılığıyüksek çalışan profiline sahip olmak, rekabet avantajısağlayabilme açısından büyük önem taşımaktadır. Türkiye’de işgören motivasyonunu artırmada en önemli maddi güdülemelerden birisi olan ücret yaşamsal önemini hala korumaktadır. Ücret yönetiminin işletmedeki rolü işgöreni motive etmek ve işletmeye bağlılığınıarttırıp işletmede tutmaktır. Bu çalışma, işgörenlerin etkin bir ücret yönetiminin işletmeye sağlayacağıyararlara yönelik bakışlarının demografik faktörlere göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla Kahramanmaraş’ta KOBİniteliğindeki tekstil fabrikalarında çalışan işgörenlerin; etkin ücret yönetimi konusunda düşüncelerini ölçmek amacıyla 25 tekstil fabrikasında 485 işgörenden anket yoluyla veri toplanmışve verilerin analizinde SPSS paket programıkullanılmıştır. İşgörenlerin demografik özellikleri açısından bazıönermelerde anlamlıilişkiler olduğu ortaya konmuştur.