Van Yöresinde Gözlenen Gastroenteritlerde Rotavirus ve Adenovirus Sıklığı - Aytekin Çıkman; Bilge Gültepe; Hüseyin Güdücüoğlu; Mehmet Parlak; Mustafa Berktaş (Sakarya Tıp Dergisi, 2013)
Amaç: Enfeksiyöz gastroenteritler, çocukluklarda morbidite ve mortalitenin en önemli nedenlerinden biridir. Rotavirüs ve enterik adenovirüsler, enfeksiyöz gastroenteritlerin en önemli etkenleridir. Rotavirüs ve enterik adenovirüs gastroenteritlerinin bölgemizdeki epidemiyolojisi iyi bilinmemektedir. Bu çalışma ile hastanemize başvuran çocuk hastalarda rotavirüs ve enterik adenovirüs gastroenterit sıklığını belirlemeyi amaçladık.Gereç ve Yöntem: Ocak 2010-Haziran 2011 tarihleri arasında hastanemize ishal şikayeti ile başvuran 955 hastanın dışşkı örneklerine ait kayıtlar retrospektif olarak incelendi. Dışkı örneklerinde rotavirüs ve enterik adenovirüs antijenlerinin varlığı lateks aglutinasyon test ile araştırıldı.Bulgular: Dışkı örneklerinin 205'inde (%21) viral antijenler belirlenirken bu örneklerin; 124'sinde (%13) rotavirüs, 81'unda (%8.5) adenovirüs ve 43'ünde (%4.5) rotavirüs ve adenovirüs birlikte pozitif olarak tespit edildi. Viral antijen pozitif vakalar en sık 2 yaş grubu ile sonbahar ve kış aylarında görüldü.Sonuç: Bölgemizde de çocukluk çağı akut gastroenteritlerinde en önemli etken rotavirüstür. Özellikle sonbahar ve kış aylarında taze dışkı örneklerinde rotavirüs antijeni rutin olarak araştırılmalıdır.